Bácsi, IstvánHorváth, Enikő2015-05-072015-05-072015-05-06http://hdl.handle.net/2437/212229Napjainkban egyre több figyelem fordul az egészség megőrzésére. Ennek érdekében mind fokozottabb az érdeklődés a jótékony hatású természetes vegyületek iránt. Az elmúlt évek kutatásai szerint a legerősebb antioxidáns hatású anyag az astaxanthin, melyet a legnagyobb mennyiségben a Haemtococcus pluvialis egysejtű zöldalga cisztasejtjeiből lehet kivonni. Ezt a vegyületet az állati és emberi szervezet nem képesek szintetizálni. A dolgozatban az elmúlt másfél évtized legfontosabb kutatási eredményei kerültek összefoglalásra a H. pluvialis tenyésztésére és az astaxanthin termelésére vonatkozóan. Az astaxanthin egészségre gyakorolt jótékony hatásai szinte felsorolhatatlanok. Éppen ezért világszerte elterjedt az akvakultúrákban, illetve egyre elterjedtebb állatok takarmányozásában. Ezen túlmenően egyre nagyobb szerepet kap a kozmetikai iparban, valamint az emberi táplálkozás kiegészítésében is. A fentieket figyelembe véve indokoltnak tartottuk a H. pluvialis zöldalgával és a hozzá köthető astaxanthin termeléssel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények nem csak ismeretterjesztő, hanem tudományos igényű összefoglalását, amely - a téma aktualitásának ismeretében – minden bizonnyal tovább bővíthető a jövőben.51huHaematococcos pluvialisastaxanthinfotobioreaktorkarotinoidokA Haematococcus pluvialis és az astaxanthinDEENK Témalista::Biológiai tudományok