Józsa, LizaVerdes, Nikolett2024-04-222024-04-222024https://hdl.handle.net/2437/369105A kurkumin egy természetes vegyület, ami a kurkuma növényben található meg, és felelős azért a jellegzetes sárga színért, valamint az egészségügyi előnyökért, amelyekkel kapcsolatba hozzák. Számos kutatás támasztja alá a kurkumin potenciális egészségügyi előnyeit, beleértve a gyulladáscsökkentő, antioxidáns, és rákmegelőző tulajdonságokat is. A kurkumin biohasznosulása azonban kihívásokkal jár. A kurkumin alacsony biohasznosulása miatt, az egészségügyi előnyök kiaknázása érdekében olyan módszerekre van szükség, amelyek segítenek növelni a kurkumin biohasznosulását. Az egyik megközelítés a kurkumin biohasznosulásának javítására a nanoformulációk alkalmazása, amelyek segíthetik a hatóanyag hatékonyabb szállítását és felszívódását a szervezetben. Kísérleti munkám célja az volt, hogy a kurkumin vízoldhatóságát növeljem és ezt egy ön-mikro/nanoemulgeáló gyógyszerhordozó rendszer (SMEDDS/SNEDDS) formulálásával szerettem volna végrehajtani. Fontos volt a megfelelő emulgensek, segédanyagok kiválasztása, hogy egy termodinamikailag stabil rendszert hozzak létre.31hukurkuminSMEDDS/SNEDDSKurkumin tartalmú gyógyszerkészítmények biohasznosulásának növeléseOrvostudomány::GyógyszerésztudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.