Bertáné Szabó, EmeseCsonka, Edina2012-11-162012-11-1620122012-11-16http://hdl.handle.net/2437/151073Szakdolgozatom fő célja, hogy különböző péksütemények fogyasztásának pozitív és negatív hatásaira egyaránt felhívjam a figyelmet. Történeti áttekintés után, először a péksütemények legfontosabb jellemzőit, beltartalmi értékeit mutatom be.Megemlítést nyer a péksütemények gyártásához szükséges lisztben lévő zsírok és zsírszerű vegyületek. Ezután felhívom a figyelmet a zsírtartalmú ételek túlzott mértékű fogyasztásának veszélyeire és bemutatom az ajánlott napi zsírbevitel szükségletét. Ezt követően a só-tartalom elemzésére kerül sor. Kifejtem az emberi szervezetre gyakorolt hatását, mihez vezet a túlzott napi só bevitel, csökkenthető lenne-e a különböző sütőipari termékekben a konyhasó mennyisége.33hupéksüteményzsírsóértékelésPéksütemények zsír-és sótartalmának értékeléseDEENK Témalista::Biológiai tudományok