Czipa, NikolettKlinga, Fanni Éva2025-12-112025-12-112025https://hdl.handle.net/2437/399734A diplomamunkám témája egy olyan ostyakészítmény, amit különböző gyógynövényekkel dúsítottam annak érdekében, hogy beltartalmilag egy értékesebb élelmiszert kapjak. A matcha tea és pillangóborsóvirág porral dúsított ostyákat elemanalitikai vizsgálatnak vetettem alá, majd ezt követően egy kis létszámú érzékszervi vizsgálatnak. Az elemanalitikai méréssel a tallérokban megtalálható mikro-, makro- és toxikus elemeket mértem, így megvizsgálva ezek összetételét a kész termékben. Elsődleges célom egy beltartalmilag minőségibb tallér készítése volt. Az általam használt növényporoknak a színezőképessége sem hanyagolható el, így másodlagos célom volt egy mesterséges színezékektől mentes, de a fogyasztók számára vonzó kinézetű termék elkészítése. A mért és összegyűjtött adatok alapján sikerült egy elemtartalom szempontjából minőségibb élelmiszert készíteni, valamint az érzékszervi bírálat alapján akár igény is lehet erre a termékre.40huMatcha teaPillangóborsóvirágsós tallérédes ostyaelemanalitikai vizsgálatPillangóborsóvirág és matcha tea porral dúsított édes és sós tallérok elemanalitikai vizsgálata és érzékszervi bírálataMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.