Török, LászlóHudák, Balázs2024-01-302024-01-302023-12-13https://hdl.handle.net/2437/365705A szakdolgozat célja az volt, hogy feltárja és értelmezze a lean szemlélet alkalmazásának hatásait egy élelmiszer mikrobiológiai laboratóriumban, különös tekintettel az emberek hatására a minőségre és a veszteségek felmérésére a vizsgálati folyamat során. A kutatás során kiemelt hangsúlyt fektettem a munkautasítások kidolgozottságára a TWI (Training Within Industry) oktatáson alapulva. A jól strukturált és érthető munkautasításoknak kritikus szerepe van a folyamatok hatékonyságában és a minőségi eredmények elérésében. A laboratórium ergonomikus munkavégzési környezetének kialakítására összpontosítva az emberek hatékonyságát növeltük, miközben csökkentettük a munkahelyi stresszt és hibalehetőségeket. A szolgáltató folyamatokban bekövetkező veszteségek alapos felmérése során azonosítottuk és kezeltük a felesleges tevékenységeket, a keresést, a megszakításokat, a kommunikációs veszteségeket, a munkaköri veszteségeket, az eszközveszteségeket és egyéb irodai időrablókat. A lean szemlélet alkalmazása által elért eredmények alapján a veszteségek csökkentése és a hatékonyság növelése hozzájárult a laboratórium teljesítményének javulásához.56hulean szemléletmunkarugalmassági mátrixLean szemlélet kialakítása egy élelmiszer mikrobiológiai laboratóriumban. Az emberek hatása a minőségre és a veszteségek felmérése a vizsgálati folyamatban.DEENK Témalista::Műszaki tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.