Diósi, GerdaSzabó, Anikó2024-01-082024-01-082023-10-11https://hdl.handle.net/2437/364618A témaválasztásom alapvetően abból fakad, hogy a gyakorlati időmet egy olyan vállalatnál teljesítem, amelynek tevékenysége a jó minőségű hazai szilva feldolgozására koncentrálódik. A vállalat a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térségben és környezetében végzi tevékenységét, amely zöldség-gyümölcs, valamint diótermés feldolgozásából, exportálásából tevődik össze. A témaválasztásom másik indoka, hogy az embereknek az egészséges létfenntartáshoz nem csupán a szezonálisan elérhető gyümölcsökre van szükségük, hanem a szezonon kívül is igényli az emberi szervezet a gyümölcsökben megtalálható tápanyagokat. Szezonon kívül a lakosság különböző gyümölcskészítményekből veszi fel a számára szükséges tápelemeket, tápanyagokat. A gyümölcskészítmények változatos tartósítási eljárások alkalmazásának eredményeképpen előállított termékek. A szakdolgozatom elkészítésének célja gyakorlatom során megismert és elsajátított szilva tartósítási eljárások bemutatása, valamint ezen eljárások során a szilva paramétereinek változásának vizsgálata.51hugyümölcsszilvatartósításSzilva feldolgozás lehetőségei vízelvonás és hőkezelés segítségévelDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::NövénytermesztésHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.