Szerdahelyi, ZoltánT.Szabóné Fórián, Erika2021-04-212021-04-212021-04-21http://hdl.handle.net/2437/306517A gyermekvállalás, a várandósság egy nő életének egyik meghatározó eseménye. Ezért is nagyon fontos, hogy a kismama megfelelő odafigyeléssel és felelősséggel alakítsa ki ezen időszakban táplálkozását. Kutatásom célja az volt, hogy megvizsgáljam a várandósok és megszült édesanyák egészséges táplálkozással kapcsolatos szokásait, mennyire tudatosan vásárolnak, melyek azok az élelmiszerek, élelmiszercsoportok, melyeket többször illetve kevésbé fogyasztanak. Próbáltam összefüggést találni arra, hogy az iskolai végzettség mennyiben befolyásolja vagy befolyásolhatja-e a tudatos táplálkozási szokásokat? A 26 éven aluli korosztályú nők egészségtelenebbül táplálkoznak, mint a 36 éven felüliek? Mennyi a napi folyadékbevitelük és milyen innivalókat részesítenek előnyben? Mennyire fontos számukra a rendszeres testmozgás és mennyi időt tudnak erre a szabadidős tevékenységre fordítani? A szakirodalmi áttekintésben az egészségről, az egészséges táplálkozás jelentőségéről, a tápanyagokról, a só- és vízháztartásról, valamint azok fontosságáról írok. Bemutatom a táplálékpiramist, a különböző élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepét, az élelmiszerek glikémiás indexét, a napi energiaszükségletet.37huegészséges táplálkozástáplálkozásvárandósságAz egészséges táplálkozás fontossága várandós kismamák és megszült édesanyák körébenDEENK Témalista::Neveléstudomány