Karaffa, Erzsébet MónikaLudman-Mihály, KataAntal, Attila2022-11-152022-11-152022-10-20https://hdl.handle.net/2437/340084Magyarország egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse a meggy, ami igen sok jótékony hatással rendelkezik kedvező beltartalmi tulajdonsági miatt. Ennek fényében nem meglepő, hogy ezeket a kedvező beltartalmi értékeket megőrizni vagy lehetőség szerint növelni kulcskérdés. Ezek a kutatások az egészséges táplálkozás és gyógyászat felhasználási területek felé orientálódnak. A meggyben fellelhető antioxidáns hatású vegyületek nagyon fontosak, hiszen bizonyítottan jótékony hatással vannak a szervezetre. A kutatásaim során három, magyarországi viszonylatban jelentős meggy (Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Petri) antocianin tartalom változását mértem frissen szüretelt állapotban, illetve kétféle a tárolási mód (normál légterű, MAP) függvényében.48humeggyantocianinÉrdi bőtermőPetriÚjfehértói fürtösA meggy antocianin tartalom változása szüretet és tárolást követőenDEENK Témalista::Biológiai tudományok::BiokémiaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia