Molnár, Ákos PéterPetics, Marianna2025-01-072025-01-072024-11-05https://hdl.handle.net/2437/384505Szakdolgozatom átfogó képet nyújt a tejről, mint nyersanyagról, alkotórészeiről és nem utolsó sorban a táplálkozásban betöltött szerepéről. Ezen túlmenően, -munkám fő gondolatmeneteként- összegzi a tejet és tejtermékeket károsító mikroorganizmusokat. Részletesen elemzi a patogén mikróbák ellen való védekezés fontosságát és lehetőségeit. Magába foglalja a nyers tej elsődleges kezelését és a tejfeldolgozás fontosabb lépéseit. Bemutatja továbbá a tejtermékeket előállító gyárakban használatos fertőtlenítő eljárásokat. Kiegészítésképpen pedig ismerteti a tejtermékek gyártása során alkalmazott starterkultúrákat és a nyers tej minősítésére vonatkozó követelményeket.26hutejtejtermékekmikrobiológiai problémákA tej és tejtermékek mikrobiológiai problémái és védekezés elleneBiológiai tudományokBiológiai tudományok::MikrobiológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.