Bacskainé Bódi, ÉvaSoós, ÁronUzonyi, Marianna2018-11-262018-11-262018-10-26http://hdl.handle.net/2437/259642Manapság az egészségtudatos táplálkozás egyre inkább központi témává válik a lakosság körében, ezzel együtt az a tapasztalat, hogy a dúsított élelmiszerek iránti kereslet fokozódik. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente 800 000 ember hal meg a cink hiánya miatt. Mivel a cink esszenciális mikroelem, ezért célkitűzésemként arra szeretnék választ kapni, hogy mennyire lehet előnyös megoldás a Zn pótlására az élelmiszer csírák ezen elemmel történő dúsítása, illetve hogyan hat a különböző makro- és mikroelemek felvételére. Feltételezésem szerint, így nemcsak a Zn pozitív hatásával szembesülhetne szervezetünk, hanem a csírák egyéb jótékony tulajdonságaival is.51hucinkmakroelemekmikroelemekétkezési csírákcinkhiányA búza- és borsócsírák cinkkel történő dúsításának hatásvizsgálata egyes makro- és mikroelemekre vonatkozóanDEENK Témalista::Biológiai tudományokDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány