Kincses, SándornéMészáros Józsefné Molnár, Anna Mária2021-05-042021-05-042021-04-23http://hdl.handle.net/2437/308306A lisztérzékeny embereknél gyakrabban alakulnak ki más betegségek is, mivel szervezetükben a felszívódás rosszabb. A gluténmentes diéta során elfogyasztott táplálék pedig gyakran kevesebb tápanyagot, nyomelemet, vitamint és rostot tartalmaz. A számítások jól bemutatják, hogy az általam összeállított recept szerint elkészített gluténmentes kenyér segíthet a különböző betegségek kialakulásának megelőzésében és kezelésében. Ennek oka, hogy a felhasznált író és szezámmag miatt jóval magasabb (~95mg/100g) a kalcium tartalma. A rosttartalmát a barnarizsliszt, az útifűmaghéj és a szezámmag segítségével növeltem meg. A megnövekedett rosttartalom védhet a cukorbetegség kialakulásától és javítja a bélműködést, ezért elmondható, hogy élettani hatásainak szempontjából pozitív lehet ennek a kenyérnek a fogyasztása. A többi kenyérrel történt összehasonlítás alapján: fehérjetartalma átlagos, zsír és szénhidrát tartalma enyhén magasabb, de rost és kalcium tartalma kiemelkedő. Tapasztalataink szerint állaga és eltarthatósága is jobb.40 oldalhukenyérgluténmentes diétagluténmentes kenyéregészséges táplálkozásKihívások az egészséges táplálkozás területén a lisztérzékenység tekintetébenHogyan süssünk egészségesebb gluténmentes kenyeretÉlelmiszertudomány