Béni, ÁronKövér, Mirella2024-06-122024-06-122024-04-26https://hdl.handle.net/2437/372491Az élelmiszeriparban alkalmazott bevonatok laboratóriumi vizsgálata nagyon fontos részét képezi az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírások szempontjából. A vizsgálatok során azonosítható és mérhető az esetleges szennyeződés a lakkokban, melyek beoldódhatnak az élelmiszerekbe. Ezekkel a vizsgálatokkal tudjuk biztosítani és elkerülni az egészségre káros bevonatok fogyasztói forgalomba való kerülését, így a lakkok biztonságosan alkalmazhatóvá válnak. Ezek a bevonatok szükségesek a csomagolásokhoz mivel megvédik az élelmiszereket a külső hatásoktól, illetve nem képeznek reakciókat a csomagolóanyaggal. A diplomamunkában kitűzött célok megvalósításához szükséges vizsgálatok teljesítésre kerültek és elkészítettük a szükséges méréseket vizsgálatokat. A minőségellenőrzési folyamat validált és szabványban meghatározott módszerek szerint történtek. A GC-MS vizsgálat során bizonyítottuk a szennyezők meglétét, mely esetén arra a következtetésre jutottunk, hogy az ásványolaj-aromás szénhidrogén (MOAH) a külső felületen található nyomdafesték és lakk kerülhetett bele szennyeződésként. Ez a módszer egy tökéletes ismételhetőséget biztosító viszonylag gyors módszer a szennyezők kimutatására. Érdemes a szennyezők elkerülése végett új alapanyagok alkalmazása, gyártás folyamatos ellenőrzése, a fogyasztók egészségének mindenekelőtti megőrzése érdekében.51huélelmiszeriparban használatos lakkoklakkbevonatoklaboratóriumi vizsgálatokélelmiszerbiztonságÉlelmiszeriparban használatos lakkok laboratóriumi minőségellenőrző vizsgálataKémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.