Borbélyné Dr. Hunyadi, ÉvaGonda, Zsuzsanna2010-04-202010-04-202009-10-072010-04-20http://hdl.handle.net/2437/94197A mák Közép- Ázsiából származik, és már több évezred óta ismert növényként tartják számon, a világon. Két fajtáját ismerjük, az alacsony hatóanyagú étkezési, illetve a magas hatóanyagú gyógyszeripari mákot. Termesztésbe vétele komoly felkészültséget és pontosságot igényel. A kísérlet célja az volt, hogy megvizsgálják a mák posztemergens gyomirtását az Alkaloida ZRT. máktermelőinek mákterületein. 3 megyében végezték el ezeket a vizsgálatokat: Békés (Békéscsaba), Hajdú-Bihar (Hajdúnánás), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (Tiszavasvári). A kísérletek során két gyomirtó szert teszteltek, a Laudis-t és a Callisto 4 SC-t. Különböző dózisokat alkalmaztak, a Laudis-nál 1,75 l/ha-t, 2,0 l/ha-t és 4,0 l/ha-t, a Callisto 4 SC-nél pedig 0,3 l/ha-t. Mindhárom kísérleti területen értékelték a gyomirtó hatékonyságot, és a kultúrnövényen jelentkező fitotoxikus tüneteket is.42humák termesztéstechnológiájaposztemergens gyomirtásA mák termesztéstechnológiájaDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Növénytermesztés