Sipos, PéterMáté, Réka2013-10-312013-10-312013-10-312013-10-31http://hdl.handle.net/2437/174674A magyar zöldségtermesztés egyik legfontosabb növénye a paprika. A paprika az elmúlt évszázadok során a táplálkozásban betöltött szerepénél és gazdasági jelentőségénél fogva igazi ,,hungaricum”-má vált. A hazai és külföldi piacokon betöltött gazdasági szerepe miatt fontosnak tartom a paprika minőségének objektív meghatározását.Dolgozatomban a különböző fajtájú paprikák beltartalmi paramétereit vizsgáltam és összehasonlítottam, amihez kilenc fajta állt a rendelkezésemre. A paprika beltartalmi összetevői közül szárazanyag-, összes sav-, vitamin-, nitrit-nitrát és karotinoid tartalmat vizsgáltam, hogy azokat típusra, ezen belül fajtára tudjam vonatkoztatni.42hupaprikaC-vitaminPiacon kapható étkezési paprika fajták egyes kémiai paramétereinek vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Kertészet