Peles, FerencMiklós, Éva2012-04-132012-04-1320122012-04-13http://hdl.handle.net/2437/127386Az élet számos területén egyre meghatározóbb a minőség. A minőségi élet egyik alappillére a megfelelő táplálkozás, ami elképzelhetetlen az élelmiszerek megfelelő minősége, biztonsága nélkül, tehát mikrobiológiai és egyéb kémiai szennyeződésektől menetesnek kell lennie. Emiatt az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása érdekében az élelmiszer előállító és feldolgozó üzemekben a minőségügyi rendszerének kialakításánál figyelembe kell venni a HACCP követelményeit, a MSZ EN ISO 9000 szerinti megfelelőséggel együtt. Diplomamunkám során górcső alá akartam vonni, hogy minél részletesebben megismerhessek egy, már régóta meglévő és működő HACCP rendszert. Ennek érdekében dolgozatom témájául egy HACCP rendszer működtetésének felülvizsgálatát, a működés tapasztalatainak összefoglalását választottam. Mindezt a dokumentáció átfogó ismertetésével, elemzésével, illetve a HACCP rendszer bemutatásával, a konyhaban évente elvégzett mikrobiológiai/higiéniai vizsgálatokon való részvétellel, azok eredményének elemzésével próbáltam elérni. A higiéniai vizsgálatok során kapott eredményeket összehasonlítottam az előző évek tapasztalataival, hogy következtetni tudjak a termékbiztonság, a tisztaságra és a higiénia állapotáról. A dolgozat megírására a Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban kaptam lehetőséget.59huminőségbiztosításhigiéniaA Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház minőségbiztosítási rendszerének és a konyha általános higiéniájának bemutatásaThe Gróf Tisza István Hospital Berettyóújfalu quality assurance system and general kitchen hygiene presentationDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia