Kincses, SándornéKovács, Béla RóbertBotkó, Zsombor2025-04-142025-04-142024-10-25https://hdl.handle.net/2437/389124Dolgozatomban a borászatban gyakran vizsgált toxikus- és potenciálisan toxikus elemek mennyiségét vizsgáltam hegyaljai Furmintokban ICP-MS technika segítségével, 5 település tételei esetében. Vizsgálataim a borok elemtartalmának megállapításán túl kiterjedtek a jelenlevő elemekkel kapcsolatos kockázatértékelési számításokra is, valamint az adatok kemometriai elemzésére, főkomponens-elemzés (PCA) segítségével. Az elvégzett vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak, a vizsgált borok egyik esetben sem haladták meg az elemekre különböző szervezetek által megállapított határérétkeket, fogyasztásuk pedig elemtartalmukból fakadóan még nagyobb mennyiség esetén sem jelent kockázatot a fogyasztók egészségére nézve.51hubortoxikus elemekborokFurmintHegyaljaTokajHegyaljai borok toxikus- és potenciálisan toxikus elemtartalmának vizsgálataInvestigating the toxic- and potentially toxic elemental content of wines from HegyaljaMezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.