Kincses, SándornéSipos, Anita2021-11-052021-11-052021-11http://hdl.handle.net/2437/324094Szakdolgozatom megírását az inspirálta, hogy csupán egy kis odafigyeléssel és zöldségfogyasztással, a szervezetünket óvni tudjuk a betegségek kialakulásával szemben, valamint emésztésünk és közérzetünk javulásához is nagyban hozzájárulunk. Mivel jó magam is zöldségkedvelő vagyok, ezért szakdolgozatomban egy általam is előszeretettel fogyasztott zöldség, a saláta antioxidáns tartalmát vizsgáltam. Előnyömre szolgál a falusi élet és az, hogy kertes házban lakunk, ezért én magam tudom megtermeszteni a vizsgálandó zöldségeket. Különböző fajta saláták antioxidáns tartalmát tanulmányoztam, valamint eltérő tápanyagutánpótlást alkalmaztam, így egyes beltartalmi értéküket ezen aspektus alapján is össze tudtam hasonlítani. Szakdolgozatomban szeretném felhívni a figyelmet, hogy táplálkozásunkban előnyben kell részesítenünk a vitaminban és antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A választott zöldség mellett szólt még szintén az is, hogy az év bármely időszakában kapható, termeszthető, és az emberek számára elérhető áron lehet hozzá jutni már a kisebb boltokban is.50husalátaantioxidánsbeltartalomnitrátSaját termesztésű saláta egyes beltartalmi mutatóinak vizsgálataDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományDEENK Témalista::Kémia::Agrokémia