Gályász, JózsefRajnaha, Roland2014-10-312014-10-312014-10-30http://hdl.handle.net/2437/199626A nyomonkövethetőség egy nagyon fontos része az egyre szigorodó Európai Uniós élelmiszerszabályozásnak. Sok rendelet, szabvány és rendszer van, ami meghatározza a minimális elvárásokat mind az élelmiszerbiztonság, higiénia, mint pedig a nyomonkövethetőség esetében. Az élelmiszer előállítója van a legalkalmasabb helyzetben arra, hogy kidolgozza az élelmiszer előállítás mögött álló biztonságos rendszert, és biztosítsa, hogy az általa előállított termék biztonságos legyen, mivel az élelmiszer minőségéért, biztonságának meglétéért ő viseli a felelősséget. Az elmúlt években az emberek kételyei az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyre nőttek Európában, mert az élelmiszerláncban olyan problémákkal találkozhattunk, mint a BSE, szalmonella és a dioxin botrány. Az igényes és tudatos fogyasztók száma is emelkedett, akik fokozottan figyelnek arra, hogy milyen származású, minőségű és milyen feldolgozottsági szintű élelmiszereket fogyasztanak. Nagy mértékben növekszik azoknak a száma is, akik csak a termék előállítójába vetett bizalom alapján vásárolnak. Dolgozatomban a nyomonkövethetőség fontosságát szeretném ismertetni, illetve Magyarország egyik kedvenc és legismertebb márkáján, a Pöttyös Túró Rudin keresztül mutatom be a FrieslandCampina Hungary mátészalkai gyárának azonosítási és nyomonkövetési rendszerét. A nyomon követhetőségi követelmények egyszerű intézkedéssel nem, csak ilyen tartalmú irányítási rendszer kiépítésével teljesíthetők.53huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarországnyomonkövethetőségnyomonkövetésnyomon követhetőségélelmiszerbiztonságA FrieslandCampina Hungary zRt. nyomonkövetési rendszerének vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékekrestricted