Mézes, LiliRáti, Tibor2011-05-272011-05-272011-04-202011-05-27http://hdl.handle.net/2437/108863Szakdolgozatom a konyhai ételhulladékok hasznosításának jelenével, és a biogáz gyártás lehetőségeivel foglalkozik. Vizsgálódásaim során a megújuló energiaforrások, azon belül a biogáz fontosságát, felhasználási területeit a felhasználható alapanyagok körét vettem figyelembe. A biogáz célú felhasználásra a konyhai hulladék magas szerves anyag tartalma és optimális C és N arányának köszönhetően jó alapanyagnak számít, ami megfelelő hulladékártalmatlanításnak is minősül. Az ételhulladék tárolását részletesen mutattam be, hiszen a tárolási idő nagyban befolyásolja a konyhai hulladék biogáz célra történő sikeres felhasználását. Kísérleteim során a kémhatás monitorozása fontos volt az anaerob fermentáció beindulásához, hiszen a konyhai hulladékok tárolás alatti elsavasodási folyamata döntően befolyásolja a biogáz termelődését. A megfelelő kémhatás beállításához és a fermentációs folyamat beindításához (pH=7) puffert adagoltam. A szárazanyag tartalom meghatározás a konyhai hulladékok beltartalmi értékeire enged következtetni. A konyhai ételhulladékok szerves anyag tartalma a folyamatban résztvevő baktériumok által feltáródtak és így biogáz termelődött. A biogáz termelődését egy Heidolph 1000 típusú inkubátorban, 1 liter térfogatú légmentesen zárható üvegedényben vizsgáltam. A termelt gázmennyiséget gázzsákban gyűjtöttem össze a kísérlet időtartama alatt. A konyhai vegyes fázisú hulladékot felosztva vegyes, szilárd, folyékony fázisra mezőgazdasági biogáz üzemből származó fermentlével különböző arányokban kevertük össze a nagyobb gáztermelődés és a fermentáció intenzitása érdekében.42huMegújuló energiákbiogázkonyhai hulladékkémhatásBiogáz előállítása és hasznosítása konyhai ételhulladékokbólDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Víz- és környezetgazdálkodás