Hodossi, SándorFári, MiklósDudás, László2009-03-092009-03-0920082009-03-09http://hdl.handle.net/2437/79544Génbanki nagy csalán (Urtica dioica L.) egyedek fehérje, rost, vas, kalcium, karotinoid, C-vitamin tartalmát vizsgáltuk. Meghatároztuk vízoldékony antioxidáns kapacitásukat (ACW), és zsíroldékony antioxidáns kapacitásukat (ACL). Az eredmények azt mutatták, hogy a nagy csalán nagy tápértékű növény. Protein, fiber, iron, calcium, carotenoid, vitamin C content was measured of different stinging nettle (Urtica dioica L.) plants. Also were measured the antioxidant capacity of water-soluble compounds (ACW) and antioxidant capacity of lipid-soluble compounds (ACL). The results show stinging nettle is a high value human food.140hunagy csalánstinging nettleA nagy csalán (Urtica dioica L.) zöldségnövénykénti hasznosításának elméleti és gyakorlati alapjaiTheoretical and Practical Foundations of the Utilization of Stinging Nettle (Urtica dioica L.) as a Vegetable CropNövénytermesztési és kertészeti tudományokAgrártudományok