Hodossi, SándorFári, MiklósDudás, László2009-03-092009-03-092008http://hdl.handle.net/2437/79544Génbanki nagy csalán (Urtica dioica L.) egyedek fehérje, rost, vas, kalcium, karotinoid, C-vitamin tartalmát vizsgáltuk. Meghatároztuk vízoldékony antioxidáns kapacitásukat (ACW), és zsíroldékony antioxidáns kapacitásukat (ACL). Az eredmények azt mutatták, hogy a nagy csalán nagy tápértékű növény. Protein, fiber, iron, calcium, carotenoid, vitamin C content was measured of different stinging nettle (Urtica dioica L.) plants. Also were measured the antioxidant capacity of water-soluble compounds (ACW) and antioxidant capacity of lipid-soluble compounds (ACL). The results show stinging nettle is a high value human food.140hunagy csalánstinging nettleA nagy csalán (Urtica dioica L.) zöldségnövénykénti hasznosításának elméleti és gyakorlati alapjaiPhD, doktori értekezésTheoretical and Practical Foundations of the Utilization of Stinging Nettle (Urtica dioica L.) as a Vegetable CropNövénytermesztési és kertészeti tudományokAgrártudományok