Szabó, CsabaNagy-Barta, Orsolya Villő2025-06-162025-06-162025-05-05https://hdl.handle.net/2437/391807A malacok herélése elterjedt eljárás a sertéstenyésztésben, amelyet a kan szag elkerülése érdekében alkalmaznak. Ezért a szagért, főként a skatol és androsztenon felelős és a kanok húsának főzésénél vagy hevítésénél válik érzékelhetővé. Európában a malacok többségét sebészeti úton kasztrálják altatás vagy fájdalomcsillapítás alkalmazása nélkül, amit az európai jogszabályok 7 napos életkorig megengednek (2008/120/EK tanácsi irányelv). Egyes források szerint a kasztrálás fájdalmas és stresszes beavatkozás (Marchant-Forde et al., 2009), és jelentős állatjóléti problémát jelent. 2010-ben az európai sertéságazat szereplői aláírták a "Brüsszeli Nyilatkozatot", amely a sebészeti kasztrálás alternatíváit célozza. A nyilatkozat célja az volt, hogy 2012-re eltöröljék a fájdalomcsillapítás nélküli sebészeti herélést, majd 2018-ra teljesen megszüntessék a sebészeti ivartalanítást. A határidő 2018. január 1-jén lejárt, és bár az európai sertéságazat még mindig ellenáll a változásnak, a széles körben elfogadott alternatívákat, mint például a sebészeti kasztrálás anesztéziával/fájdalomcsillapítással, a kanok hízlalását vagy a GnRH elleni vakcinázást nem fogadták el még mindenhol. Szakdolgozatom az ezzel kapcsolatos társadalmi megítélést méri fel a magyar fogyasztók körében.49hukanszagállatjólétkasztrálásA sertések heréléséhez és a kanszaghoz való fogyasztói viszonyulás MagyarországonMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.