Rózsáné Várszegi, ZsófiaKapus, Dávid2019-10-312019-10-312019http://hdl.handle.net/2437/275523Szakmai gyakorlatomat a Nádudvari Élelmiszer Kft. tejüzemében teljesítettem, ahol egy, az országban egyedülálló túrógyártási technolgóia került kiépítésre, ami végül a szakdolgozatom témájául szolgált. Szakmai gyakorlatom első hetén kezdődtek a próbagyártások az új technológiával, ami nagyban megkönnyítette szakdolgozatom létrejöttét. Az új technológia optimalizálása több feladatot foglalt magába, amelyek közül összefoglaltam és tudományos oldalról elemeztem azokat, amelyek tanulmányaimhoz a legközelebb álltak. Dolgozatomban számítással meghatároztam a kihozatali értékeket, megvizsgáltam a túrótejek zsír és fehérjetartalmát, meghatároztam a késztermék savfokát, illetve szárazanyag és zsírtartalmát amelyekből a szárazanyag tartalomra vonatkoztatott zsírtartalmat is meghatároztam. Továbbá tömegméréseket végeztem, valamint megvizsgáltam a gyártás során keletkező tejsavót és szűrt túrót is.49hutúróegyedülállótechnológiaNádudvari Élelmiszer Kft.optimalizálásEgyedülálló túrógyártási technológia optimalizálása a Nádudvari Élelmiszer Kft. tejüzemébenDEENK Témalista::Kémiarestricted