Bázár, GyörgyRomvári, RóbertTóth, Tamás2022-05-042022-05-04http://hdl.handle.net/2437/332273A vásárlók részről mutatkozó elvárások, a termelékenység és versenyképesség növelésének kény- szere, valamint a globalizálódó piac okozta eredet- és minőségbiztosítási kihívások következtében egyre nagyobb igény mutatkozik újszerű technológiák bevezetése iránt. Ezekkel szemben alapvető követelmény az egyes termékek bizonyos tulajdonságainak gyors és megbízható jellemzése a ter- melési, feldolgozási és értékesítési folyamat bármely szakaszában. Jelen cikkünkben a közeli infra- vörös (near infrared, NIR) spektroszkópia bemutatása mellett körüljárjuk ennek, az egyébként igen gyors, automatizálható, roncsolásmentes és nem invazív technikának néhány érdekes részletét.2huspektroszkópiaminőségbiztosításinfravörös spektroszkópiaA közeli infravörös spektroszkópia mint korrelatív gyorsvizsgálati módszer gyakorlati értékelésemagyar nyelvű peer review publikációtudományterületek::állattenyésztési tudományok