Alexa, LorándPankucsi, Máté2024-06-122024-06-122024https://hdl.handle.net/2437/372524Diplomadolgozatom a kukorica, mint a sörben fellelhető pótanyagbeli hatását kívánja reprezentálni. A vizsgálatok során több hazai sörgyártó termékét, valamint más országból származó prémium söröket választottam, melyek egy része tartalmazott kukoricát, mint pótanyagot, míg a többi minta kizárólag árpamaláta felhasználásával készült. Vizsgálati módszerek alkalmazásával vizsgáltam a minták összes fenolos vegyülettartalmát, flavonoid-tartalmát, színértékét, összes savasságát, kererűsav-tartalmát, valamint pH-ját. Az vizsgálatok célja annak a megállapítása volt, hogy a legnagyobb mértékben alkalmazott pótanyag hatással van-e a sörök minőségére, illetve hogy ez akár befolyásoló szempont is a vásárlás szempontjából. Az eredmények között a különbségek elenyészők, nem lehet egyértelmű következtetést levonni a pótanyaghasználatra vonatkozóan. Ennek ellenére a kukorica a sörök karakterének és ízprofiljának kialakításában fontos szerepet tölt be. Megállapítható, hogy a kukorica felhasználása nem rontja a sör minőségét, a fogyasztói oldalról csupán minimálisan érzékelhető, a sörfőzők számára felhasználása pedig leginkább gazdasági szempontból előnyös.47hukukoricapótanyaganalitikasörminőségA kukorica, mint pótanyag szerepe és hatása a sörminőségreKémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.