Kovács , SzilviaDomokos-Szabolcsy, ÉvaCsanádi, Zádor2025-06-182025-06-182025-05-05https://hdl.handle.net/2437/393190Az élelmezésben és takarmányozásban felhasznált fehérjék pótlásának egy alternatívája a levélfehérje koncentrátum előállítás. A friss növényi részek roncsolása után nagy mennyiségben keletkező melléktermék a présrost. Felhasználása kiemelten fontos a körforgásos gazdálkodási modell alapelvei miatt, a hatékony hasznosításhoz azonban elengedhetetlen a présrost frakció alapos fizikai és kémiai megismerése. Diplomadolgozatomban 3 modellnövény önálló és kevert biomasszájának feldolgozása során keletkezett mellékterméket vetetettük vizsgálatok alá.62huLPCErekyPieriFrakcionálásPrésrostTritikáléSzöszös bükkönyŐszi takarmányborsóRostkémiai vizsgálatok pillangósok és fűfélék „zöld futószalag” frakcióibólMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.