Apáti, FerencFekete, Mónika2008-01-212008-01-212007-01-212008-01-21http://hdl.handle.net/2437/3264Az almatermesztés Magyarország gyümölcstermesztésének legjelentősebb ágazata. A termesztés az elmúlt évtizedben hullámzóan alakult, gazdaságpolitikai és piaci hatások negatívan befolyásolták, aminek eredményeként a termésmennyiség az 1980-as évekhez képest a felére esett vissza. Ma mintegy 40 000 ha-on évente mindössze 400-600 ezer tonna almát állítunk elő, de még így is az összes gyümölcstermesztésen belüli aránya igen magas, 57-59 %, ami jelzi az ágazat fontosságát és másrészről a hazai gyümölcstermesztés egyoldalúságát is. Sajnos a termésmennyiség csekély része szolgál étkezési célra, vagy feldolgozás nélküli exportra. A termés közel háromnegyede ipari célú felhasználásra kerül, döntően léalmaként, kisebb mértékben más konzervipari termékként és aszalványként.44 p.378096 bytesapplication/pdfhualmatermesztésuniós szabályozásAz extenzív és intenzív étkezésialma-termesztés gazdaságosságának elemzése homokos termőhelyenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::NövénytermesztésDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány::Globalizáció