Pető , IldikóErdőháti, Nóra2025-06-112025-06-112025-04-03https://hdl.handle.net/2437/391296A szakdolgozat célja, hogy betekintést nyújtson az értelmileg akadályozott személyek táplálkozási szokásaiba, nehézségeibe. Egyre több táplálkozási zavar figyelhető meg a társadalomban, különösen az értelmileg akadályozott személyek esetében. Célunk, hogy feltárjuk azokat az étkezéshez kapcsolódó sajátosságokat, nehézségeket, melyekkel az érintettek nap mint nap szembesülnek. Az értelmileg akadályozott személyek táplálkozásához gyakran speciális étrendre és személyi segítségre van szükség, ezért az étkezésük nem csupán szükséglet, hanem az életminőségük egyik meghatározó eleme is. A dolgozat kitér többek között az értelmileg akadályozott személyek jellemzőire, szokásaira, táplálkozási nehézségeikre is.55huétkezéstáplálkozásértelmileg akadályozottétkezési zavarokAz értelmileg akadályozott személyek étkezési szokásaiNeveléstudományBiológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.