Gonda, SándorKuszkó, Zsolt Sándor2023-05-032023-05-032023-04-24https://hdl.handle.net/2437/351570A klasszikus, tiszta vonalakkal végzett fermentációhoz képest nagy lehetőséget jelentenek a mikroorganizmusok keverékének, vagy egy mikróbának és a gazda szervezet szöveteinek együttes nevelése, az ún. kokultúra. A mikróbák ugyanis nagy mértékben befolyásolják nem csak a környezetükben élő magasabb rendű életformákat, de egymásra is képesek különböző élettani hatásokat gyakorolni. Ezek a biokémiai folyamatok, amik ilyenkor lezajlanak kiaknázatlan lehetőségeket rejthetnek a komplexebb, modernebb gyógyszerek fejlesztésében, új irányokat adhat például az antibiotikus kezelések területén, megnövelheti már jelenleg mikroorganizmusokkal előállított vegyületek hozamát is. Kutatásunk során egy, a tormanövény (Armoracia rusticana) rizoszférájában megtalálható gomba kokultúrába vitelével foglalkoztunk, így vizsgálva annak specializált anyagcsere-termelését, illetve változását. Célunk ennek az általunk választott gombának a növekedési profiljának meghatározása, egy megfelelő vékonyréteg kromatográfiás módszer fejlesztése, ezáltal pedig a gomba által termelt vegyületek feltérképezése. Célul tűztük ki továbbá a kokultúrák által erre a gombára kifejtett hatások tanulmányozását.37huarmoracia rusticanarizoszféraendofitonVRKmikrobiomgombako-kultúraArmoracia rusticana mikrobiom ko-kultúrák kémiai vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományok::NövényélettanHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.