Kincses, SándornéSusányi, Netta2019-11-112019-11-112019http://hdl.handle.net/2437/275988Szakdolgozatom témájának a burgonya manapság egyre népszerűbb helyettesítési alternatíváját, az édesburgonyát választottam. A növénnyel egyre gyakrabban találkozhatunk egészséges étrendek összetevőjeként, pozitív élettani hatásairól pedig számos cikk és tanulmány áll rendelkezésünkre. Rendszertani besorolás szempontjából eltér a burgonyától, de táplálkozási szokásainkban a különböző ízük ellenére is közel azonos szerepet töltenek be, mely az összehasonlításuk alapjául szolgált. Vizsgálataim során meghatároztam ezek hamu- és szárazanyag-tartalmát nyers, főtt és sült állapotban, ezzel azt is felmérve, hogy az említett tulajdonságok hogyan változnak konyhatechnikai műveletek hatására. Az édesburgonya népszerűségének és fogyasztói megítélésének felmérésére az alapanyagokat a jól ismert lepcsánka elkészítéséhez használtam fel, melyeket érzékszervi vizsgálatnak vetettem alá, majd kiszámítottam az elkészült nyers termékek tápértékét.46huédesburgonyaburgonyaA reformkonyha alapanyaga, az édesburgonyaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány