Takácsné Hájos, MáriaPapp, László2023-05-162023-05-162023-04-27https://hdl.handle.net/2437/353563Az uborkatermesztés egy fontos mezőgazdasági tevékenység, amely számos országban jelentős gazdasági bevételt hoz. Évente hozzávetőlegesen 6-7 kg-ot fogyaszt el egy átlagos magyar. Családom generációkon átívelő uborkatermesztése által, illetve eddigi tanulmányaim során szerzett tapasztalataim miatt motiváltnak éreztem magam ahhoz, hogy a szakdolgozatom témájának válasszam, a konzervuborka napjainkban történő termesztését, amelynek a régiómban nagy hagyománya van. Így az adatokat hiteles forrásból tudtam átadni a dolgozatomban. Az étrendi hatása pozitívan hat az emberek egészségére, emiatt fogyasztják minden évszakban. A termésének jelentős része 95-97%-a víz, emiatt alacsony a tápértéke. Beltartalmát tekintve a kálium szintje magas, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz még kalciumot, magnéziumot és vasat. Élettani hatásai között megemlíthetjük a vizelethajtó hatását, illetve a veseműködésre kedvezően ható funkcióit. Frissen, konzervált, illetve savanyított formában értékesítik. Vizsgálataim során, amelyet 2021 nyarán végeztem Rozsályban, képet kaptam arról, miként befolyásolja a termésátlagot a mély, illetve magas fekvésű területen termesztett uborka, amely alapot szolgáltatott a későbbi kutatáshoz. Kísérletemben a Promissa F1 nevű hibridet alkalmaztam mindkét parcellában, amely tulajdonságai miatt alkalmas volt a felmérésem elvégzéséhez.37huuborkatámrendszeruborkatermesztéskozervuborkaCucumis sativusKonzervuborka termesztés tapasztalatai a szatmári régióbanDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.