Bíró, VivienMárton, AlexandraMolnár, Dorottya2025-01-072025-01-072024https://hdl.handle.net/2437/384513A szakdolgozatom fő témája az emlőssejtes fermentáció. 11 fejezeten keresztül foglalom foglalom össze a témakörrel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Az első fejezetekben a fermentáció eredetéről, lényegi lépéseiről és a sejtek elkülönítésének módjait tárgyalom. Ezt követően az emlőssejtek tenyésztési lehetőségeit és a sejtkultúrák típusait, illetve a passzálás műveletét ismertetem. A továbbiakban taglalom a sejtkultúrák fenntartásának módjait, a Packed-bed reaktor típusait, illetve az emlőssejtes fermentáció felhasználási lehetőségeit a gyógyszeripar szempontjából. Végezetül a témát körül ölelő etikai kérédések következnek, melyek éles határt feszegetnek.37huemlőssejtesfermentációsejtvonalEmlőssejtes fermentációBiológiai tudományok::BiotechnológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.