Dóka, Lajos FülöpKödöböcz, Laura2025-01-142025-01-142024-10-29https://hdl.handle.net/2437/385058A dolgozat a kukorica termesztéstechnológiáját vizsgálja két magyar családi gazdaságban, a Miku és Szakszon családok gazdaságaiban. Célja, hogy összehasonlítsa a két gazdaság eltérő módszereit, technológiai eszközeit és azok hatását a terméshozamra. A dolgozat kitér a kukorica agronómiai alapjaira, beleértve a vetésváltás fontosságát, a talajművelés módjait, valamint a tápanyag- és növényvédelmi megoldásokat. Kiemelten foglalkozik a monokultúrás termesztés hosszú távú hatásaival, amelyek csökkenthetik a talaj termékenységét, növelik a kártevők felhalmozódását, és ezzel a termelés költségeit. A fenntartható gazdálkodás érdekében bemutatja a vetésforgó és a korszerű hibridek szerepét. Az ökológiai adottságok között hangsúlyozza a két gazdaság hasonló talaj- és éghajlati viszonyait, amelyek nagy kihívást jelentenek, különösen a száraz időszakokban. A dolgozat részletes elemzést nyújt a Miku és Szakszon család gépesítettségéről és eszközellátottságáról is, amely befolyásolja a termelés hatékonyságát. Végül a szerző következtetései a profit maximalizálását célzó technológiai javaslatokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a terméshozam és a gazdaságosság javításában.43hunövénytermesztéskukoricatermelésA kukorica termesztéstechnológiájának összehasonlítása két családi gazdaságbanThe comparison of maize cultivation technology in two farmsMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.