Csíki, TamásKész, Réka2019-04-122019-04-122019-04-11http://hdl.handle.net/2437/265382Dolgozatomban Magyarországon házi ápolói (idősgondozói) munkát vállaló, 45 év fölötti magyar nemzetiségű, a kárpátaljai Salánk településen élő asszonyok táplálkozási sajátosságait vizsgálom a munkavállalás időszakában. Kutatásom során tapasztaltam, hogy a munkavállalás folyamán a kulturális mikrovilágok és életmódok egymásra hatásának egyik legszembetűnőbb szegmensét a táplálkozás tere képezi. Éppen ezért a munkavállalás alatti hétköznapi és ünnepi táplálkozás sajátosságain keresztül vizsgálom, hogyan jelennek meg a fogadó közösséggel szemben az önelhatárolás, elutasítás, azonosulás, befogadás lehetőségei. Mindemellett vizsgálom az ápoló otthon maradt családtagjainak helyzetét, illetve kitérek az ápolóval együtt, Kárpátalja és Magyarország között "utazó" ételfélék főbb attribútumaira.65humikrovilágok találkozásatáplálkozáskultúranői munkavállalásKárpátaljaidősápoláscselédszerepalkalmazkodási stratégiaételek mozgásban"Én mindent óhaja szerint csinálok": Magyarországon idősápolói munkát végző kárpátaljai asszonyok táplálkozáskultúrájának vizsgálataDEENK Témalista::Társadalomtudományok