Alexa, LorándSzilágyi, AnettNábrádi, Gabriella2025-01-072025-01-072024https://hdl.handle.net/2437/384478A kakaó fogyasztása messzire nyúlik vissza az emberiség történelmében. Napjainkra már a csokoládé minden korosztály által, széles körben fogyasztott termék lett. Diplomadolgozatomban kakaóporok, illetve azokból készített hideg és meleg kakaós italok, valamint különböző étcsokoládék és azok felhasználásával sütött csokis kekszek koffein- és teobromin-, illetve catechin- és epicatechin-tartalmát határoztam meg HPLC készülék segítségével. Ezen kívül a kakaós termékek flavonoid-, illetve összes fenolos vegyülettartalmának vizsgálatára is sor került, mivel a kakaó az egyik leggazdagabb polifenol forrás. Kíváncsi voltam, hogy milyen mértékben befolyásolja a feldolgozás ezen vegyületek jelenlétét, valamint az általam készített termékek mennyire jótékony hatásúak.54hukakaóantioxidánsteobrominkoffeinKülönböző kakaó alapú termékek antioxidáns és serkentő hatású vegyületeinek vizsgálataKémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.