Peles, FerencLőrincz, Nóra2011-11-092011-11-0920112011-11-09http://hdl.handle.net/2437/117734A szakdolgozat a Listeria monocytogenes baktériummal foglalkozik. A Listeria monocytogenes az élelmiszerek közvetítésével okozza a listeriosis megbetegedést, ami ritka, de igen súlyos betegség. Ismeretetem a baktérium tulajdonságait, a fertőzés módját, a veszélyt jelentő élelmiszereket, a betegség lefolyását, a betegség kimenetelét az Európai Unióban és Magyarországon, a megelőzés lehetőségeit. Részletesen foglalkoztam a Listeria monocytogenes kimutatásának módszereivel. Az feldolgozott adatok a 2007 és 2010 között megjelent EFSA által kiadott zoonózis jelentésekből származnak, melyek a hazánkban hatóságilag Listeria monocytogenes-re vizsgált élelmiszerek analízisének eredményeit tartalmazzák. Az értékek összevetéséből következtetve különösen veszélyesek a nem pasztőrözött tejtermékek, a szárítással tartósított húskészítmények, a földdel szennyezett zöldségek és gyümölcsök, a készételek, illetve a cukrászsütemények.52huListeria monocytogenesélelmiszerhigiénialisteriosisA Listeria monocytogenes vizsgálata a különböző élelmiszerekbenThe Detection of Listeria monocytogenes in Different FoodsDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány