Molnár, Gabriella2024-07-302024-07-302024-02-19Gazdálkodástudományi Közlemények, Évf. 2 szám 1 (2010) , 67-742061-2443https://hdl.handle.net/2437/377699The population of the world is rising in such quickly measure that the increased require of food loads even bigger burden to the food production in connection with quantity and quality question. The intensive production demands more and more energy and raw material use, but so the harmful material emission is growing as well. In my study I analyzed the impact of environmental pollution of the food economy sector then I worked out an industrial ecology model which could be a solution to the divulged environmental problems in Hajdú-Bihar County. Finally with the help of questionnaire I examined the environmental-conscious attitude of the food economy companies in Hajdú-Bihar County and the opportunity (advantage, disadvantage) of realization of an industrial ecology system.A világ népessége olyan rohamos mértékben növekszik, hogy a megnövekedett élelmiszerigény kielégítése egyre nagyobb terheket ró az élelmiszertermelésre, mind mennyiségi- mind minőségi kérdés tekintetében. Az intenzívebb termelés egyre több energia- és nyersanyag-felhasználást kíván, ugyanakkor velejárója a növekvő mértékű környezeti terhelés is. Jelen tanulmányban arra vállalkoztam, hogy megvizsgálva a szűkebb értelemben vett élelmiszer-gazdaság környezetterhelő hatását, a feltárt probléma megoldására lehetőségként kidolgozzak egy ipari ökológiai modellt ezen vállalatok körében Hajdú-Bihar Megyében. Végül a vállalatok körében kérdőíves felmérést készítettem a környezeti magatartásukról, hogy feltárjam a modell megvalósításának lehetőségét illetve akadályozó tényezőit.application/pdffood-economyenvironmental-consciousnessenvironmental-conscious attitudeindustrial ecologyélelmiszer-gazdaságkörnyezettudatkörnyezettudatos magatartásipari ökológiaMennyire környezettudatosak az egyes Hajdú-Bihar megyei élelmiszer-gazdasági vállala-tok?folyóiratcikkOpen AccessGazdálkodástudományi Közlemények122676-864X