Müller, Anetta ÉvaStefán, János2025-06-182025-06-182025-05-05https://hdl.handle.net/2437/393301Szakdolgozatomban a legnépszerűbb diétatípusokat vizsgálom: a vegetáriánus, carnivore és ketogén étrendet. Célom, hogy átfogó képet adjak ezen diéták jellemzőiről, előnyeiről és hátrányairól, különös tekintettel az egészségre gyakorolt hatásukra. A vegetáriánus étrend kapcsán a tápanyaghiányok elkerülésének fontosságát hangsúlyozom. A carnivore diéta esetében a lehetséges autoimmun betegségekre gyakorolt hatását elemzem, míg a ketogén étrendnél a rákellenes potenciált vizsgálom. Elemzem ezen étrendek sportteljesítményre, betegségmegelőzésre és emésztésre gyakorolt hatásait is. A szakirodalmi áttekintés mellett esettanulmányokkal és kutatási eredményekkel támasztom alá a diétatípusok hatásait. Végül, összehasonlítom a három étrendet, bemutatva, hogy melyik étrend milyen egyéni igényeknek felel meg leginkább, hangsúlyozva a személyre szabott táplálkozás fontosságát.53huvegetáriánuscarnivoreketogéncukorbetegségrákSIBOdiétaegészségételekKülönböző diétatípusok áttekintéseOverview of Different Diet TypesBiológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.