Apáti, FerencBori, Vilmos2025-01-082025-01-082023https://hdl.handle.net/2437/384649Dolgozatomban a magyarországi gyümölcstermesztés rövid történeti áttekintése mellett fontosnak tartottam kitérni a gyümölcsfajok rendszerezésére, megpróbáltam bemutatni a gyümölcstermő növények legfontosabb alaktani és biológiai sajátosságait, a gyümölcsök típusait az érési folyamat tekintetében, valamint kitértem azokra az ökológiai tényezőkre is, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartanunk a gyümölcstermesztés során. Mindezek után az egyes gyümölcstermesztési módszerek legfontosabb jellemzőinek bemutatása következett, összehasonlítva azok előnyeit és hátrányait, valamint a módszerek alkalmazásával elérhető támogatási formákat is be kívántam mutatni. Ezt követően a konvencionális- és az ökológiai gyümölcstermesztési módszereket vizsgáltam meg tüzetesen. Tanulmányozni kívántam, hogy az elmúlt években miként változott az ökológiai gazdálkodók száma, a biogazdálkodásba bevont területek mérete a hagyományos gyümölcstermesztésbe vont területek arányához képest, illetve, hogy miként alakultak a gyümölcsök felvásárlási árai a választott termesztéstechnológia függvényében.38hukonvencionálisökológiaigyümölcstermesztésA konvencionális- és az ökológiai gyümölcstermesztés összehasonlításaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::NövénytermesztésHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.