Tósaki, ÁrpádPusztai, Anita2013-05-222013-05-2220132013-05-22http://hdl.handle.net/2437/168900Napjainkban a szív és érrendszeri betegségek világszerte a halálozási statisztika élén járnak. . Gyakori előfordulásuk miatt nagy jelentősége van a mindenki számára elérhető növényi alapú diétáknak, melyeknek kardiovaszkuláris megbetegedések elleni védőhatása jól ismert. A meggymag (Prunus cerasus) szilárd frakciójának jótékony hatását, melyet a magas flavonoid és polifenol tartalmának tulajdonítható, korábbi kísérletek bizonyították. Munkám során célul tűztem ki a meggymag olaj hatásainak vizgálatát a „Zucker Obese” patkányok posztiszkémiás szívfunkció valamint a vércukor és vérzsír hatásaira az olajos frakció magas telítetlen zsírsav és E-vitamin tartalmára alapozva. Az eredmények alapján elmondható hogy a meggymag olaj magas egyszeresen telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően csökkent a vér össz-koleszterin és LDL-koleszterin szintje, amely nagyban hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez. Számottevő csökkenést tapasztaltunk a hemoglobinA1c% és fruktózamin vérszintjeiben a cukorbeteg, elhízott, olajjal kezelt csoportban a beteg, nem kezelt csoporthoz képest. A posztiszkémiás szívfunkciók javuló tendenciát mutatnak de az eredmények nem szignifikánsak, ezért a kísérlet nagyobb létszámmal való megismétlése javasolt.35humeggymagiszkémiaA meggymag (Prunus cerasus) olaj anti-iszkémiás hatásainak vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományokDEENK Témalista::Orvostudomány