Borbélyné, Varga MáriaMurguly, BálintnéPauluk, Erika2009-03-182009-03-1820082009-03-18http://hdl.handle.net/2437/80135A minőségbiztosítási rendszereket egyre szélesebb körben ismerik, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem más ágazatban dolgozók is. A rendszerek folyamatos változását, azok gyakorlati alkalmazását, viszont már kevesebben követhetik nyomon. 2006-os nyári gyakorlatom során nyílt először lehetőségem betekinteni a Parmen ZRT működési rendszerébe, az ott dolgozók (pl.: gyártásközi ellenőr) munkájába és a minőségbiztosítási rendszerükbe. Az IFS minőségbiztosítási rendszer bevezetésére ugyanabban az évben került sor, így láthattam, hogy a rendszer bevezetése miatt fellépő feladatokat hogyan teljesítették és a problémákat a gyakorlatban, hogyan oldották meg. Részt vettem továbbá a laborban folyó általános ellenőrzési vizsgálatokban. Szakdolgozatom témájaként az IFS minőségbiztosítási-rendszert választottam, melyet ennek a cégnek a tükrében mutatok be a továbbiakban. Bemutatom és összehasonlítom a cégnél már bevezetett minőségbiztosítási rendszereket, valamint az IFS rendszert a 4. verzió szerint, annak bevezetését, a tapasztalataimat és következtetéseimet.51 p.huIFSminőségirányítási rendszerAz IFS minőségirányítási rendszer bevezetésének tanulságai a Parmen ZRT tevékenységén keresztül-