Fodor, LászlóTárkányi, Gyöngyi2014-04-092014-04-0920142014-04-09http://hdl.handle.net/2437/188656Dolgozatomban az élelmiszer-kereskedelem és a környezetvédelem kapcsolódási pontjait tárom fel. A környezetvédelem, mint valamennyi jogágat, ezt a területet is átszövi, hiszen igyekszik megállítani, vagy legalábbis lelassítani környezetünk állapotának folyamatos romlását, hogy élhető világot tartson fent a jövő nemzedéke számára is. Az élelmiszer-kereskedelem egy nap mint nap látókörünkbe kerülő téma, hiszen gyakran be kell térnünk az élelmiszerüzletekbe, hogy beszerezzük étkezéseinkhez szükséges alapanyagokat. Dolgozatom tartalmaz történeti visszatekintést a két terület kapcsolódásának alakulásáról, részletezi az Európai Unión belüli környezetvédelmi szabályozást, és az áruk szabad mozgásának környezetvédelmi vonatkozásait. A továbbiakban felvázolom a vonatkozó jogszabályok elhelyezkedését a magyar jogrendszerben, és az élelmiszer-kereskedelmi tevékenység folytatásához szükséges feltételek rendszerét. Kitérek még a hulladékgazdálkodási előírásokra, a termékdíj-fizetési kötelezettségre, a környezetbarát termékjelölésekre, valamint a génmódosításra vonatkozó szabályozásra. Az utolsó fejezetben, az élelmiszergyártók, forgalmazók környezetvédelmi törekvéseire mutatok be pozitív példákat. Célom, hogy dolgozatom hűen tükrözze azokat a jogi és gyakorlati megoldásokat, eszközöket, amelyekkel a jogalkotók és az élelmiszer-kereskedők együttműködnek a környezet megóvása érdekében.58huélelmiszer-kereskedelemkörnyezetvédelemAz élelmiszer-kereskedelemmel kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekDEENK Témalista::Környezettudományok::Környezetvédelem