Lelesz , Judit ÉvaVirág, István CsabaJova , János2025-12-082025-12-082025-10-27https://hdl.handle.net/2437/399585Az uborka termesztése, különösen az akvapóniás rendszerekben, egyre nagyobb figyelmet kap, mivel a fenntarthatóság és az erőforrások hatékony felhasználása kiemelt szemponttá váltak a mezőgazdaságban. A kutatás célja, hogy értékelje, hogyan befolyásolják különböző oltási technikák az uborka növekedési ütemét, tápanyagfelvételét és stressztűrését akvapóniás környezetben. A kísérlet során három különböző oltási technikát alkalmazunk, az első esetben az uborkát hagyományos módon oltjuk a tök alanyra, a második esetben az uborka gyökereit eltávolítjuk és csak a tök gyökere marad, míg a harmadik csoportban nem alkalmazunk oltást. Az oltás hatásának vizsgálata nagyon fontos, mivel lehetőséget ad arra, hogy megértsük, hogyan reagálnak a növények a különböző oltási és gyökérvariációkra a növekedés, tápanyagfelvétel és stressztűrés szempontjából. A cél az, hogy hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok fejlesztéséhez, valamint, hogy megismerje az akvapóniás rendszerekben alkalmazható optimális oltási technikákat. Az oltás és a gyökérvariációk vizsgálata különösen fontos, mivel ezek a tényezők alapvetően befolyásolják a növények fejlődését és tápanyagfelvételét emellett maximalizáljuk a terméshozamot és a hatékonyságot, miközben minimálisra csökkentjük a környezeti terhelést.33huKertészetoltási technikákuborkaakvapóniás rendszerfenntarthatóságUborka oltványok termesztési technológiai optimalizálása akvapóniás rendszerekbenMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.