Peles, Ferenc ÁrpádDudás, Petronella2014-10-292014-10-292014-10-29http://hdl.handle.net/2437/199208Szakdolgozatom célja a túró mikrobiológiai minőségét legjobban befolyásoló tényezők feltárása volt higiéniai és mikrobiológiai vizsgálatok segítségével. A túrógyártáshoz kapcsolódó eszközök, berendezések higiéniai vizsgálatát tisztasági minták segítségével végeztem el. A tisztasági mintákat a következő eszközökről vettem: kultúrázó edény, csővezeték, dolgozók köténye, valamint a levegő. Az edénynek és a köténynek az enterobaktériumszámát, a csővezetéknek az összcsíraszámát, a levegőnek pedig a penész- és élesztőgombaszámát vizsgáltam. Emellett a tej és a belőle készülő túró enterobaktériumszámát, penész- és élesztőgombaszámát is vizsgáltam, majd az eredményeket összehasonlítottam.40hutúró, higiénia, mikrobiológiaA túrógyártáshoz kapcsolódó higiéniai, mikrobiológiai vizsgálatok eredményei egy hazai tejüzembenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány