Kiss, DóraHajdú, PéterGergely, Vivien2024-06-112024-06-112024https://hdl.handle.net/2437/372369A különféle élelmiszer érzékenységgel élő fogyasztói csoportok növekedése, és a fogyasztói magatartás változása megköveteli a kereskedelemben kapható élelmiszerek választékának bővülését, új termékek megjelenését. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva kezdtem el foglalkozni munkám során a növényi alapú italok és joghurtok készítésével, amelyek táplálkozásunk során alkalmasak lehetnek a tej és tejtermékek helyettesítésére. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszeripari Innovációs Központjában öt különböző alapanyagból készültek növényi italok, majd azokból növényi alapú joghurtok. Akkreditált laboratóriumban került sor a termékminták beltartalmi vizsgálatára, majd a kapott eredményeket össze is hasonlítottam a forgalomban lévő termékek egy részének tápértékadataival.44hunövényi alapútejhelyettesítővegánjoghurtNövényi alapú italok és joghurtok termékfejlesztése, azok beltartalmi vizsgálata és összehasonlításaMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.