Szilágyi, AnettAlexa, LorándGalambos, Anikó2024-06-122024-06-122024-05-02https://hdl.handle.net/2437/372480A csokoládé annak ellenére, hogy a kakaóbab már több évszázaddal ezelőtt elterjedt, igazából a XIX. századtól kezdődően kezdte meghódítani a világot a kakaóbab feldolgozási technológiájának fejlődése nyomán. Napjainkban egy roppant közkedveltnek mondható élvezeti cikk. Nem is csoda, hiszen élvezeti értéke nem csupán az ízében, illatában és állagában rejlik, hanem ezek mellett stimuláns és antidepresszáns hatású is. Szakdolgozatom megírása során arra a kérdésre kívántam választ találni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható étcsokoládék milyen mértékben tartalmaznak antioxidáns hatású vegyületeket és stimulánsokat. Ennek érdekében 15 mintát szereztem be, melyek kakaótartalma és ára is eltérő, ennek megfelelően három árkategóriába soroltam őket. Ezzel egyben azt is vizsgálni kívántam, hogy milyen mértékben befolyásolja a termék kakaótartalma és ára a vizsgált vegyületek koncentrációját.39huétcsokoládépolifenolflavonoidkoffeinteobrominÉtcsokoládék teobromin-, koffein-, polifenol- és flavonoid-tartalmának vizsgálataKémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.