Karaffa, Erzsébet MónikaMolnár, Mária2016-05-262016-05-262016http://hdl.handle.net/2437/228060A citromsav napjainkban az egyik legnagyobb mennyiségben előállított és felhasznált szerves sav. Diplomamunkám célja, hogy laboratóriumi körülmények között kivitelezhető fermentációs technikával vizsgáljam a mangánionnak az Aspergillus niger morfológiájára és citromsav termelésére gyakorolt szerepét. A különböző koncentrációjú mangánion fermentlében fejlődő gombamorfológiát képalkotó módszer segítségével analizáltam. A kapott eredmények azt mutatják, hogy összefüggés van a fermentlé mangánion tartalma és a kialakuló gombamorfológia között.40hucitromsavAspergillus nigermangánmorfológiaAz élelmiszeripar számára történő citromsav előállítás elméleti és technikai háttereA fermentáció mangán (II) ion tartalmának hatása a termelő törzs morfológiájáraDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Biotechnológia