Peles, Ferenc ÁrpádVeres, Viktória2016-10-262016-10-262016-10-24http://hdl.handle.net/2437/231258Szakdolgozatom témájának az önkiszolgáló nyerstej automaták mikrobiológiai állapotának tanulmányozását választottam. A vizsgálataim fő célja, a tej mikrobiológiai státuszának (összcsíraszám, kóliform szám és koaguláz-pozitív sztafilokokkusz szám) elemzése a gyűjtött nyers tej mintákban Hajdú-Bihar megye egyes településeiről. A 21. század technológiai fejlettsége lehetővé tette a nyers tej árusításban különböző értékesítési módszerek megjelenését. A vizsgálati eredmények megmutatták, hogy sokkal szigorúbb jogalkotásra van szükség. Továbbá szükségesnek vélhetjük, hogy a rendszeres ellenőrzés ne csak a közvetlen értékesítés során kerüljön előtérbe, hanem már a tejtermelő gazdaságokban. Az legtöbb tejminta higiéniai és mikrobiológiai jellemzője kifogásolható eredményeket mutat. A vizsgálati eredmények nagy része meghaladta az egészségügyi határértéket, ezek súlyos higiéniás problémákra utalnak.44huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 MagyarországNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarországnyers tejmikrobiológiakóliformszámösszcsíraszámkoaguláz-pozitív sztafilokokkuszTejautomatákból származó termelői nyers tej mikrobiológiai állapotának vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia