Fekete, ErzsébetNémeth, Zoltán2017-06-232017-06-232017http://hdl.handle.net/2437/242145Kutatásaink során a fény által befolyásolt Velvet komplex globális regulátort felépítő proteineket vizsgáltuk, mely konzervált az Ascomycetes-ekben (Ni és Yu, 2007). A Velvet komplex a sejtmagban jön létre a VeA, VelB és LaeA (A. nidulans nomenklatúra szerint) proteinek kapcsolódásával és a fonalas gombák egyedfejlődését és a szekunder metabolitok képződését befolyásolják. Az A. nidulans által termelt és leggyakrabban vizsgált szekunder metabolit a sterigmatocisztin (továbbiakban: ST) képződését pozitívan regulálja a Velvet komplex, hiszen a komplexet felépítő proteineket kódoló gének hiányában a mikotoxin képződés megszűnik (Bayram és mtsai, 2008). T. reesei esetében a Velvet komplexet felépítő fehérjék közül eddig csak a laeA ortológ lae1 gén szerepét vizsgálták, melynek funkciója esszenciális a celluláz és hemicelluláz enzimek termelésében (Seiboth és mtsai., 2012). A dolgozatban látszólag két, egymáshoz nem kapcsolódó folyamatot vizsgálunk, mint az A. nidulans ST képződése és a T. reesei celluláz termelése, de e két jelenség szabályozása és indukálódásának körülményei nagy hasnolóságot mutatnak. A konzerváltságuk ellenére azonban a Velvet komplexet felépítő fehérjékhez kapcsolható funkciók egyáltalán nem általános érvényűek a fonalas gombák körében, így a filogenetikailag távol álló törzsekben eltérő lehet a két folyamat szabályozása.121huVelvet komplexsterigmatocisztinAspergillus nidulansTrichoderma reeseicelluláz termelésA Velvet komplexet felépítő fehérjék szerepe az Aspergillus nidulans és a Trichoderma reesei gombafajok metabolit termelésébenPhD, doktori értekezésFunctions of the Velvet complex proteins in Aspergillus nidulans and Trichoderma reeseiTermészettudományok