Pál, KárolyMozga, Emese2019-05-202019-05-202019-04-25http://hdl.handle.net/2437/267904A baromfihús nemcsak Magyarországon, de a világ számos más országában is fontos táplálékot jelent a népesség számára. Európában a marha és a sertés mellett a baromfihús a legkedveltebb húsfélék közé tartozik. Dolgozatomban egy magyarországi baromfivágó- és daraboló üzemből származó, különböző brojlercsirke termékeket elemzek és hasonlítok össze mikrobiológiai paramétereik alapján. Célom a hazai tenyésztésű és feldolgozású brojlercsirkék húsának mikrobiológiai jellemzőinek, biztonságosságának vizsgálata, a legelterjedtebb, emberre veszélyes kórokozó baktériumok jelenlétének kimutatásán, illetve mennyiségének meghatározásán keresztül. Munkám során hazai baromfihúsok Campylobacter, Salmonella, Listeria, E.coli, Staphylococcus aureus, és összcsíraszám tartalmát vizsgáltam a rendelkezésemre álló eredmények alapján.39hubaromfimikrobiológiaSalmonellaListeriaE.coliCampylobacterStaphylococcusBaromfihús mikrobiológiai paramétereinek jellemzéseDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia