Felföldi, JánosZámborszky, György2012-01-042012-01-0420122012-01-04http://hdl.handle.net/2437/120344Az 1990-es években kezdett igazán teret hódítani Magyarországon is az egészséges életvitel ideológiája ezek vakvágányaival együtt, mint a koleszterin- vagy a tojásmizéria. Számos élelmiszer egészségre való kedvező hatását mutatták ki a közelmúltban, többek között a zöldségek, a gyümölcsök, a különböző halféleségek és a tejtermékek esetében. Utóbbiak fogyasztása előzetes hipotézisem szerint erősen függ az elkölthető jövedelem nagyságától, behatárolva azok körét, akik egyáltalán megengedhetik maguknak az egészséges táplálkozást. Vizsgálataimmal feltártam a hazai élelmiszerfogyasztás változásának tendenciáját, az ezt kiváltó lehetséges okokat, törvényszerűségeket kerestem és többnyire találtam is az egyes jövedelmi kategóriák és a rájuk jellemző kiadási szerkezet között. Úgy találtam, hogy a magyar háztartások fogyasztásán belül az élelmiszerekre fordított kiadások részaránya egyre inkább csökken, míg a háztartási energiára fordított kiadások részaránya (rezsi) növekszik, ami az Uniós tagországok közül általában a nagyobb átlagos jövedelemmel rendelkező, így fejlettebb tagországokra jellemző. A szélső jövedelmi rétegek közötti életszínvonalbeli különbségek növekednek, amit sajnos a kiadások szerkezete is tükröz, ez súlyosbodó társadalmi problémákról, a társadalom tagjai között egyre növekvő életszínvonalbeli különbségekről árulkodik. Az egészségtudatos táplálkozásba illeszkedő élelmiszerekre fordított kiadások részaránya is növekszik a szegényebb rétegektől a gazdagabbak felé haladva.40huélelmiszerfogyasztásháztartások kiadásaijövedelemtáplálkozásA magyar háztartások egy főre jutó kiadásainak alakulása és szerkezetének elemzése különös tekintettel az élelmiszerekreAn analysis of the run and structure of hungarian household expenditures per capita especially in point of comestiblesDEENK Témalista::Közgazdaságtudomány::Statisztikano_restriction